| Off-game säännöt| In-game säännöt| Taistelusysteemi | Erikoistaidot | Uhkapelit
OFF-GAME SÄÄNNÖT
Käyttäytyminen pelipaikalla:
Jokainen on vastuussa omista teoistaan pelipaikalla. Siellä noudatetaan hyviä tapoja ja suomen lakia. Pelijohtajat ovat ovat vuokranneet pelipaikan ja he määräävät miten siellä käyttäydytään. Tämä pätee niin pelin aikana kun myös peliajan ulkopuolella. Pelinjohtajilla on oikeus poistaa pelistä ja pelialueelta pelaaja joka ei toimi leirialueen tai pelin sääntöjen mukaan.
- Tutustu pelin sääntöihin ja maailmaan ennen peliä.
- Pelipaikalla noudatetaan leirialueen sääntöjä.
- Pelipaikalla noudatetaan pelijohtajien määräyksiä.
- Pelipaikalla ei juoda alkoholia.
- Tupakointi on sallittu ulkotiloissa mutta käyttäkää mielellään piippua tai sätkätupakkaa (eteenkin in-game).
- Pelin jälkeen, anna niitten nukkua rauhassa jotka sitä haluavat tehdä.
- Kunnioittakaa kanssapelaajia, pelissä haetaan kokemuksia, ei traumoja.
Peruuttaminen:
Mikäli et jostain syystä pääse tulemaan peliin, ilmoita siitä viipymättä, jotta saamme hankittua hahmollesi uuden pelaajan. Viimeisellä viikolla peruuttavien toivomme hankkivan itselleen varapelaajan. Ilmoittamatta poisjääminen tarkoittaa katastrofia pelille.
IN-GAME SÄÄNNÖT
Olkaa huomaavaisia sosiaalisissa tilanteissa (in-game rakkaus, seksi, väkivalta jne) ja sopikaa mielellään vastapelaajan kanssa kuinka pitkälle missäkin voi mennä (tyyliin hartianhieronta jne) . Pelissä haetaan kokemuksia, ei traumoja.
Pukeutuminen ja aseet
Peliin pukeudutaan hahmolle sopiviin vaatteisiin. Tyyli on 1800-luvun Yhdysvaltojen pukeutumista (eli länkkäri tyyli :). Mikäli hahmon saatuasi et tiedä miten pukeutua kysy siltä pelinjohtajalta joka lähetti hahmosi. Nillä hahmoilla jolle kuuluu ase, pitää hankkia itselleen leikkiaseen (revolverit, kiväärit ja haulikot käy). Jos sinulla on paljon tyyliinsopivia leikkiaseita kotona, tuo mielellään ne kaikki mukaan. Oikeita aseita ei saa tuoda pelipaikalle. Aseen väri pitää olla hopea, musta tai harmaa, kirkkaanvärisiä pyssyjä ei huolita peliin.
Kaupunkilaiset ovat valkoihoisia, orjat tummaihoisia, kiinalaiset kellertäviä ja initaanit punertavan ruskeita. Ihoväri ei sinänsä ole maailman tärkein asia mutta pelaaja oletetaan proppaavan itsensä kansallisuudensa näköiseksi.
Propit
Tyylin sopivia proppeja saa mielellään ottaa mukaan peliin, kuten leikkiaseita, bofferipuukkoja, pulloja, kynttilänjalkoja, kynttilöitä, lyhtyjä, kankaita, pelikortit, dominopeli, whiskypullot ja kaikkea muuta pelin "länkkäri"-tyyliin sopivaa. Huom: pelijohto ei korvaa proppeja jos niille tapahtuu jotain peli aikana, eli kaiken omaisuuden minkä tuot peliin tuot omalla vastuulla.
Pelijohto on todella kiitollinen kaikista propeista mitä pelaajat tuovat peliin, esimerkiksi lakanoita ja kankaita tarvitaan aina. Lisäksi tähä peliin tarvitaan paukkuaseita ja miksi ei muitakin proppiaseita, niitä ei ole koskaan liikaa.
Hahmojen yleinen käyttäytyminen pelissä
Yleinen kohteliaisuus naisia, vanhempia ja tärkeitä henkilöitä kohtaa. Ei mitään turhaa nuolemista mutta pieniä asioita, kuten hattu pois päästä hautajaisissa ja oikeudenkäynneissä. Ulkona naisen vastaantullessa tervehditään (g´day mam tyyliin). Pahikset eivät välttämättä näytä mitään kohteliaisuutta muita kohtaan mutta se on heidän ongelmansa. Tosi paheksuntaa sitää tulee varmasti, älkää sitten ihmetelkö jos teitä palvellaan esim Saluunassa sitten tylysti. Valkonaamat voivat vapaasti haukkua kiinalaisia ja neekereitä.
Kielet
- Amerikkalaiset puhuvat suomea.
-
Intiaanit puhuvat englantia.
- Meksikolaiset puhuvat englantia mielellään hassulla meksiko-gringo murteella.
Esim: anna aseet = give me the weapons = gimme los weaponos
(tämä murre on siis ihan pelaajien improvisaatio kyvyistä riippuva)
Intiaanit ja meksikolaiset eivät ymmärrä toisiaan vaikka kieli on off-game sama.
TAISTELUSYSTEEMI
Taistelu on tarkoitus toimia paukku-asein ja eläytymisellä. Pelaajia varten on rakennettu KPS:ään perustuva sääntösysteemi jolla pystyy ratkaisemaan epäselvät tilanteet. Peli ei tule olemaan taistelupanoitteista, mutta on todennäköistä että joitakin "kahakoita" on. Maalaisjärjellä pitäisi selvitä aika pitkälle. Jokaisen on hyvä tietää oman asetaitonsa, jotta sitä voi sitten verrata vastuajan taitoihin.
Lyhyesti:
1) Eläydy taisteluun.
2) Aseet tappavat, osuman saatua tohtori voi pelastaa henkesi.
3) Yksi osuma lamauttaa pelaajan ja raajan.
4) Sen parempi asetaito sen parempi mahdollisuus on selvitä.
5) Asetaitoa voi parantaa pelin aikana jos löytää kouluttajan.
6) Pelissä ei ole oikeasti minkäänlaisia luoteja, aseina paukkuaseet.
7) Käyttäkää taistelussa järkeä, KPS ratkaisee aina konfliktit.
Aseet
Mahdollisia ampumaaseita pelissä on kiväärit, haulikot, revolverit sekä tykit. Pelimaalimassa voi myös esiintyä dynamiittia. Aseet pelissä ovat oikeasti paukku-aseita.
HUOMIO: Paukku-aseista voi lähteä kova ääni! Älä laukaise asetta kenenkään korvan lähituntumassa! Ei vaikka olisi kuinka makea paikka pistää kuula ohimoon! Mielummin ammu uhria vaikka takaraivoon, ota etäisyyttä ja/tai sano että uhri pistää sormet korviin. Ei haluta aiheuttaa kenellekään kuulovauriota.
Ampuma-asetaito
Jokaiselle henkilölle on määrätty aseentaito asteikosta 1-5, josta 5 on paras. Initaaneilla on asetaito (ampuma-aseella) 0 ellei sitä ole erikseen mainittu hahmossa. Kaikilla asetasoilla on määrätty osumaetäisyys jolla henkilö varmasti osuu paikallaolevaa kohdetta mikäli hänellä on hetki aikaa tähdätä. Nopeasti liikkuvaan/väistelevään kohteeseen osumaetäisyydet puolittuvat.
Asetaito 1
Tunnistaa revolverin ja osaa laukaista sen. Lataaminen ja tähtääminen voi tuottaa ongelmia. Ei välttämättä ole ikinä ampunut aseella. Osumaetäisyys revolverilla 2 metriä vaatii KPS-taistelu uhri kanssa myös salaa ampuessa ellei nyt piippu ole ihan kiinni pelaajassa.
Asetaito 2
On ampunut aseella muutamia kertoja ja osaa käyttää kivääriä ja revolveria. Varma osumaetäisyys revolverilla 3 metriä, kiväärillä 7 metriä. Hidas kaksintaistelussa.
Asetaito 3
Kokenut aseiden käyttäjä joka osaa käyttää kaikkia aseita. Keskitasoa kaksintaistelussa. Varma osumaetäisyys revolverilla 5 metriä, kiväärillä 12 metriä.
Asetaito 4
Aseenkäytön veteraani, ratsuväkitasoa aseenkäsittelyssä, varma ja nopea kaksintaistelija. Varma osumaetäisyys revolverilla 8 metriä, kiväärillä 25 metriä.
Asetaito 5
Legendaarinen aseenkäyttäjä. Paljon taistelu ja sotakokemusta. Mielettömän nopea ja tarkka. Pystyy valitsemaan kohteen ruumiinosan johon ampuu. Varma osumaetäisyys revolverilla 15 metriä, kiväärillä 50 metriä.
Kaikkien ampuma-aseet voi tappaa. Käytännössä henkilö jolla on asetaito 2 pystyy tappamaan asetaito 5 pelaajan, jos onnistuu hipimään tarpeeksi lähelle, tähtäämään rauhassa muutama sekunti ja laukaisemaan aseen, silloin hän osuu aina. Poikkeuksena on hiipivä pelaaja jolla on asetaito 1, hänen täytyy päästä varmaan ampumaetäisyyteen, tähdätä ja sitten ottaa Kivii-Paperi-Sakset uhri kanssa, voitolla ampuja osuu keskiruumiseen, tasapelillä hän osuu johonkin raajaan, häviöllä hän ampuu ohi (ellei nyt piippu ole pelaajassa kiinni).
Aseisiin ei löydy vaimentimia ja jos joku ampuu talon sisällä tai välittömässä läheisyydessä myös sisällä olevat kuulevat sen, ampujan ja uhrin pitää huolen siitä että kaikki kuulevat ensimmäisen laukauksen joka ammutaan myös talon sisällä (ellei paukku-ase kuulu sisälle niin OFF-game huudolla tai jollain mulla tapaa). Tämä siksi että ampuja ei pääse pakoon tai heti teloittamaan pelaaja jonka on ampunut, ilman että joku kuule sen (ja ilmestyy mahdollisesti paikalle).
Asetaidon nostaminen
Ainoastaan asetaito 1 omaava pelaaja voi pelin aikana nostaa itselleen asetaito 2. Tähän hänen pitää saada kokeneeltä asemieheltä (asetaito 3 tai korkeampi) vähintään puolen tunnin opastus miten asetta käsitellään ja ammutaan (esim metsässä). Tyypillinen hinta koulutuksesta on 1-3 dollaria tai jokin vastapalvelus.
Intiaani voivat myös nostaa ampuma-aseiden taitoaan in-game aina asetaito 2 asti. Mikäli hänellä ei ole minkäänlaista ampuma-ase kokemusta hänen pitää harjoitella vähintään tunti päästäkseen tasolle 2.
Osuma ja kuolema
Luodin osumasta keskiruumiseen kuolee 30 minutin sisällä ellei saa apua (pääosumasta pelaaja kuolee heti). Mikäli tohtori saapuu paikalle ajoissa, hän voi katsoa suoraan selviääkö potilas vai ei, jos tohtori on sitä mieltä ettei potilas selviä, potilas voi otta viimeisen oljenkorren -> potilas KPS tohtorin kansssa, jos tohtori voittaa KPS:ssän niin potilaan henki säilyy, tosin hänen pitää lepää vuoteessa muutama tunti ja lopun ajan pelistä hänen aseentaitonsa on 1 ja hän on mahdollisesti rampa (tohtori päättää mistä kohtaa). Jos kohde ammutaan johonkin raajaan, tohtorin pitää hoitaa häntä tunnin sisällä ja tämä raaja on loppupelin ajan toimintakyvytön (mahdollisesti amputoitu) ja pelaajan pitää lepää ainakin tunti. Jos sinua ammuttiin selkään ja lensit naamallesi et välttämättä tiedä kuka ampui sinut vaikka selviätkin hengissä.
Jos sinuun osuu luoti, tunnet suurta kipua etkä välttämättä pysy pystyssä tai pysty kunnolla puhumaan ennen kun sinut hoidetaan kuntoon. Pelaaja voi mahdollisesti myös menettää tajuntansa. Ampuja voi silloin teloittaa sut, pistämälle ase ohimolle tai sydämmelle ja laukaista toisen kerran, jollon kuolet heti.
Jos pelaaja kuolee voi ilmoittatua PJ:lle jollon hän saa uuden varahahmon.
Pitkäjouset, puukot ja aseeton taistelu.
Intiaaneille on käytössään pitkäjousi, se toimii samalla järjestelmällä kuin ampuma-aseillakin. Asetaito on määritetty 1-5 josta 5 paras. Etäisyydet ovat samaa taso kuin ampuma-aseella. Mikäli intiaani osaa myös käyttää ampuma-aseita sen ampuma-asetaito mainitaan erikseen hahmossa. Intiaanit eivät kaksintaistele, jos tulee "uhkaava" tilanne he hyökkäävät puukolla kimppuun. Pelissä saa käyttää myös oikeata jousta turvallisten bofferinuolien kanssa jos taidot riittävät, osuman säänntö pätevät samalla tavalla.
Oikeeta pukkoa saa kantaa pelissä, mutta vaikka olisi mieletön ninja oikeassa elämässä niin oikeilla puukoilla ei heilutella pelissä. Puukkohyökkäyksen saa tehdä ainoastaan jos käytössä vaaraton "bofferi"-puukko. Kaikki hahmot pelissä osaavat käyttää puukkoa riippumatta asetaidosta. Lähitaistelussa intiaani käyttävät useimmiten puukkoa. Puukon pistolla keskiruumiseen on samat vaikutukset luodin osumalla, eli uhri kuolee 30 min ellei saa apua, isku lamauttaa pelaajan. Jos puukko osuu johonkin raajaan uhri voi jatkaa taistelua käyttämättä sitä raajaa. Taistelun jäkeen henkilö voi itse sitoa haava eikä lääkäriä tarvita, uhri voi käyttää raajaa taas tunti haavan sitomisen jälkeen. Puukolla voi teloittaa uhri leikkaamalla kaula poikki. Jouset ja puukot ovat äänettömiä aseita (OFF-game ääniä ei tarvitse simuloida). Jos omistat jousen ja turvallisia bofferinuolia saat käyttää niitä in-game (mikäli taidot riittävät). Ainoastaan intiaanit osaavat käyttää jousta ellei hahmossa mainita siitä erikseen.
Aseeton taistelu on vaaratonta in-game, tai ainakin kukaan ei kuole siitä. In-game saa harrrastaa leikkitappelua (syystä tai toisesta) mutta kaikki tappelu/paini on omaalla vastuulla ja järjellä. Ei haluta että ihmiset oikeasti loukkantuvat pelissä.
Kaksintaistelut
Kaksintaistelut olivat tapa villissä lännessä selvittää vakavia erimielisyyksiä. Kaksintaistelu käydään siten että taistelijat asettuvat vastakkain 3-5 metrin etäisyydeltä. Sitten vertaillaan OFF-game asettaitoja. Jos jollain pelaajalla on asetaito 2 astetta korkeampi kuin vastustajalla hän voittaa automaatisesti taistelun. Asetaito 3 voittaa kaksintaistelussa aina asetaito 1
Asetaito 4
voittaa kaksintaistelussa aina asetaito 2 tai alempi
Asetaito 5 voittaa kaksintaistelussa aina asetaito 3 tai alempi
Jos pelaajilla on sama asetaito, taistelu ratkaistaan KPS:ällä, tasapelin sattuessa molemmat ampuvat yhtäaikaa -> jos taistelijoiden asetaito on 1 tai 2 he ampuvat ohi (ja voivat ottaa uuden erään jos haluvat), jos asetaito 3, 4, tai 5 molemmat saavat osuman. Jos kaksintaistelijoiden asetaidon ero on yksi, niin parempi taistelija voittaa myös KPS tasapelissä. Poikkeuksen on pelaaja jolla asetaito 1 joka automaattisesti häviää kaksintaistelun kaikkia parempitaitoisia vastaan, eli myös asetaito 2 vastaan. Asetaitoa 5 omaava pelaaja voi kaksintaistelussa määrittä kohdan mihin ampuu vastustajaa. Kaksintaistelussa käytetään aina revolveria. Kaksintaistelussa ei ikinä ammuta toista laukausta kaatuneeseen mieheen.
Kaksi vastaan yksi taistelu
Kun kaksi hyökkää yhtä vastaan (avoimesti) yksinäinen pelaajaa ottaa KPS molempien vastustajien kanssa. Off-game asetaitoja vertaillaan taas. Yksinäinen pelaaja aloittaa aloittaa KPS:ssän sitä vastaa ketä kohti hän yrittää itse ampua, (tässä pätee samat säännöt kuin kaksintaistelussa) jos altavastaaja voittaa, hän osuu ensimmäisen vastustajaan, sitten hän ottaa KPS:ssän toisen vastustajan kanssa, jos altavastaaja voittaa taas se tarkoittaa että hän vain väisti toisen vastustajan laukauksen (koska hän ei voi ampua kahta kohdetta samaan aikaan). Tilaanne jatkuu nyt kahden kesken uudella KPS:ssällä yksi vastaan yksi. Jos altavastaaja häviää KPS:ssä ensimmäisen taistelun hän silti ottaa KPS:ssän toista vastustajaa vastaan. Jos hän häviää sen tosienkin vastustajaa vastaan hän kuolee heti. Kaksi vastaan yksi kaksintaistelut ovat laittomia ellei se ole lajinsuojatonta vastaan tai itsepuolustusta.
Sotatilanne
Sotatilanne syntyy kuin jos vähintään kaksi vastaan kaksi taistelee. Tässä voidaan joko valita parit jotka taistelee vastakkain, tai laskea molempien puolien yhtenäinen asetaito ja otta yksi KPS koko taistelun puolesta. Tässä tapauksessa jos jollain puolella on vähän korkeampi yhteenlaskettu asetaito he voittavat taistelun tasapelillä. Jos jonkun puolen asetaitonsa on huomattavasti korkeampi (Yli kaksi asettta korkeampi jokaista vastustaajaa kohti) niin he voittavat taistelun heti.
Taisteluesimerkkejä
Tässä muutamia esimerkkejä miten voisi käydä in-game:
Maalaisjärjellä
Pete on ulkona kävelemässä Joe tulee takaa tarpeeksi lähelle ja ampuu Peteä. Pete ei ollut varautunut tähän eikä ehdi reagoida millään tavalla. Pete tietää (voi siis olettaa) että hän sai osuman ja näyttelee sitä sen mukaan. Mitään KPS:ssä ei tarvita koska tilanne on selkeä häviö Petelle.
Suunniteltu kaksintaistelu
Joe syyttä Billyä hujaamisesta pokerissa ja vaati kaksitaistelua ulkona. Miehet menevät ulos asettuvat vastakkani 3 metrin etäisyydeltä. Off-game Joen asetaito 3, Billyn asetaito 2. He ottavat KPS-taistelun, Billyllä paperi, Joella paperi. Joe voittaa tasapelissä koska hänellä on parempi asetaito. Pelaajat näyttelevät taistelun ja Billy tuupertuu maahan. Tohtori saapuu paikalle ja ottaa KPS:ssän Billy kanssa, Tohtori häviää ja Billy kuolee.
Ei-suunniteltu kaksintaistelu
Pete ja Joe seisovat baaritiskillä, Pete tönäisee Joeta joka kaataa oman tuoppinsa. Joe äkkipikaisena vetää aseensa esiin, samalla Pete huutaa "Freeze" (Joelle), he vertailevat asetaitoa, molemmilla on asetaito 3. Tämä siksi että Pete ehti huutaa "freeze" ajoissa ja syntyi kaksintaistelutilanne. KPS, Pete paperi, joe kivi = Pete voittaa. He näyttelevät tilanteen ja Joe tuupertuu maahan. Tohtori kutsutaan paikalle ja otta KPS:ssän Joen kanssa, Tohtori voittaa ja Joe selviää hengissä, mutta hän joutuu sairalavuoteeseen pariksi tunniksi ja asetaito tippu ykköseen. Sheriffi saapuu paikalle kuulustelemaan ihmisiä: ketä sen aloitti, koska saluunoissa ei ole tapana käydä kaksintaisteluja ja sitäpaitsi ei-sunniteltu kaksintaistelu on kielletty, joe pidätetään sairaalassa.
Selkään ampuminen (jos paukku-aseet eivät kuulu tarpeeksi hyvin sisälle)
Pete kävelee ulos Saluunasta matkalla huussille. Hänen takseen hiipii Herra X (asetaito 3), tähtää aseella ja ampuu, (Freeze!) Pete saa osuman, Herra X jähmetty paikalle. (Osuman saanut Pete voi mennä OFF-Gamessa salunaan sisään ja huutaa HOLD, ja sitten kertoa kaikille että kuulette laukauksen 10 sekuntia sen jälkeen kun hän on häipynyt ulos taas, tätä ei ole kuitenkaan pakko tehdä jos se rikkoo liikaa pelin tunnelmaa). Pete mene ulos makaamaan osuneena. Herra X päättää karkaa ennnekuin kukaan tulee paikalle. Ihmiset tulevat ulos ja löytävät loukkautuneen Peten, tohtori ei saavu paikalle ja pete menehtyy kun puoli tuntia on kulunut.
ERIKOISTAIDOT
MYRKYTTÄMINEN
Jollain pelaajalla voi olla hyvä tietotaito eri myrkyistä. Myrkkyjä on monta erillaista.
- Pahin myrkky (otettu esim käärmeistä) voi tappaa heti ilman että lääkäri voi sitä mitenkään estää.
- Sieni- ja peyote-kaktuksista (intiaanien suosimaa) tehdyt myrkyt voivat aiheuttaa pelaajalle hallusinaatioita ja pakokauhua.
- Nukutusaine nukuttaa pelaajan puoleksi tunniksi.
Pelissä voi olla myös muita aineita esim. laksatiiveja. Myrkyttäjän pitää pitää huolen siitä että pelaaja tietää tulleensa myrkyttyneeksi. Pelaaja voi esim. antaa pelaajalle pienen off-game lapun jossa lukee myrkytyksen vaikutus. Tai sitten pelaaja voi off-game selostaa tämän kohteelle, sitten kun hän on nauttinut myrkkyä.
KORTTIPELIHUIJAUS
Joillakin hahmoilla voi olla erikoistaitona korttipelihuijaus. Korttihai voi huijata ainoastaan kerran n. puolessa tunnissa (ttämä aikaraja ei ole niin tarkka), tärkeämpää on ettei korttihai huijaa kahta kertaa enempää tunnissa. Tätä taitoa voi soveltaa pokerissa ja muissa korttipeleissä jossa pelaajat paljastavat kätensä lopuksi.
Huijaus toimii näin (esimerkki pokeri):
Siinä vaiheessa kun pelaajat ovat paljastamassa kätensä korttihai sanoo muille pelaajille: huijaus!.
Tämän jälkeen korttihai valitse yhden pelissä mukana olevista pelaajista ja he ottavat KPS mittelön.
Jos korttihai voittaa: Hän automaattisesti voittaa pelin, riippumatta siitä mitä muilla pelaajilla on kädessään.
Jos korttihai häviää: Hän automaattisesti häviää pelin, vaikka hänellä olisikin parempi käsi kuin muilla.
Tasapelissä: Peli jatkuu kuten mitään ei olisi tapahtunut. Kaikki paljastavat kätensä ja paras käsi voittaa.
ENSIAPUTAIDOT
Lääkärit ja poppamiehet voivat parantaa havoittuneita. Lisää tästä löytyy taaistelusäännöissä.
UHKAPELIT
Cowboyt kävivät palkkapäivänä saluunoissa tuhlaamaan rahojaan huoriin, viinaan ja uhkapelihin. Tavallisin uhkapeli oli pokeri mutta myös muita pelejä pelattiin rahasta kuten dominoa, kädenvääntöä ja venttiä. Melkein mistä vaan (eteenkin kännissä) voitiin löydä vetoa kuten esim, onnistun sylkemään sylkykuppin 5 metrin etäsyydeltä jne...
Nille jotka eivät maksaneet velkansa, tietyn ajan puitteissa kävi usein enemmän tai vähemmän huonosti. Tämähän riippui paljon henkilöstä johon oli velkaa.
POKERI
Pokeri on yksi suosituimmista peleista saluunassa.
Pokerin säännöt
Pokerin tavoitteena on saada paras käsi.
Peli etenee näin:
Jokainen joka haluaa mukaan peliin asettaa alkupanoksen (yleensä 10 centtiä) pöydälle.
Jokaiselle jaetaan viisi korttia, peli aloitetaan jakaajasta vasemmalle, pelaaja voi antaa vuoron seuraavalle (stay), luopa pelistä (fold) jollon pistää kortit pois ja menettää alkupanoksen tai korottaa panosta (raise) asettamalla lisää rahaa pöydälle, jolloin kaikki muut jotka haluavat olla mukana pelissä pistää vastaavan summan pöydälle. Pelaaja heittää myös pois kortit jotka hän ei halua pitää kädessään (max neljä korttia). Vuoro siirty seuraavalle, jolla on samat vaihtoehdot. Kun kaikki ovat vuorollaan tehneet päätöksensä. Jakaaja antaa pelaajille niin monta korttia kun he heittivät pois. Alkaa toinen kierros. Pelaajat voivat nyt päättää milloin tahansa jatkavatko, luopuvatko ja vai korottavatko panosta, yksi kerrallaan, niin monta kertaa kun haluavat. Kun kukaan ei enään halua korotta pottia, kaikki ne jotka eivät ole luopuneet pelistä paljastavat korttinsa. Se jolla on korkein käsi voittaa koko potin. Pelin on usein n. 1 dollari ja aivan korkeimmillaan 3, tosin kaikkihan on pelaajista kiinni. Pelaajat saa keskenään sopia voiko pelata velalle ja onko potissa joku ylärima.
Pokerikäsien arvojärjestys
Kuningasvärisuora
Korkein mahdollinen suora samaa maata.
Värisuora
Samaa maata oleva suora.
Neloset
Neljä samanarvoista korttia.
Täyskäsi
Kolmoset ja pari. Kahden täyskäden keskinäinen arvojärjestys määräytyy kolmosten arvon perusteella. Esimerkiksi 7-7-7-2-2 on parempi kuin 6-6-6-A-A.
Väri
Viisi samaa maata olevaa korttia. Kahden värin keskinäinen arvojärjestys määräytyy korkeimman kortin perusteella.
Suora
Viisi perättäistä korttia eri maata. Korkein kortti ratkaisee suorien keskinäisen arvojärjestyksen.
Kolmoset
Kolme samanarvoista korttia. Korttien arvo ratkaisee keskinäisen arvojärjestyksen.
Kaksi paria
Keskinäinen arvojärjestys ratkaistaan korkeimman parin arvon perusteella, tai sen ollessa sama, matalamman parin arvon perusteella, tai viime kädessä 5. kortin arvon perusteella.
Pari
Useasta parista korkein on arvokkain. Kahden samanarvoisen parin keskinäinen arvojärjestys määräytyy tukikortin eli kikkerin arvon perusteella.
Korkein kortti
Mikäli kellään ei ole mitään ym. yhdistelmistä, ratkaistaan käsien arvojärjestys korkeimman kortin perusteella, tai sen ollessa saman, seuraavaksi korkeimman kortin arvon mukaan jne.
Lähde: http://www.pokeri.info/korttipelit.htm
|